Avvisning


Blogg April 2024

"Jeg får ofte nei av partner og jeg orker ikke mer."

"Jeg avviser og jeg får dårlig samvittighet hver gang jeg gjør det."

"Jeg har så mye lyst at jeg holder mye tilbake."

"Jeg strekker ikke til for tiden og vet jeg jobber for mye. Det er vondt hver gang jeg sier nei. "

" Jeg avviser, fordi jeg ikke tenner på partner mer. Jeg synes det er trist og jeg vet at jeg burde kommunisert dette bedre."

"Jeg har begynt å kun ha en elsker utenom partner, fordi han har i alle fall lyst."

"Jeg har blitt avvist så mye av tidligere partnere, at jeg velger å være singel."

"Hva er galt med meg egentlig? Jeg er jo bare snill. Hvorfor er avvisning blitt et mønster?"

Stadig vekk får jeg spørsmål om avvisning

Dagens tema er sårbart både for den som avviser og den som blir avvist.

Å bli avvist er en følelsesmessig reaksjon. Det vil si at du oppfatter mangel på lyst eller interesse for deg. Samtidig den som avviser setter en grense for hva en ikke ønsker enten verbalt eller nonverbalt.

Ord med omsorg er nøkkelen når du sier nei i fast parforhold. Å snakke sammen om ulik lyst er viktig. Det er mange årsaker at en ikke har lyst. Det kan være stress, du tenner ikke lenger på partner, bekymringer, jobb utfordringer, sykdom, medisiner og andre liv situasjoner.

Dessverre er det mange som har negative seksuelle hendelser i minnebanken.

Noen har erfaringer med enkelt ord som trigger reduksjon av lyst.

Nei er et Nei det er sikkert. Men det er forskjell Hvordan du svarer.

Hvis du blir våknet med en stiv en inntil deg og ikke har lyst, er det stor forskjell å si jeg trenger å våkne litt og gi et morgen kyss enn og være sur og gi kritikk og formidle snu deg jeg er ikke kåt som deg hele tiden.

Det er ikke kun menn som blir avvist. Det er også flere kvinner som blir avvist.

Ord er makt!

Det er måten en respekterer hverandre på og prater om hverandre på. Det er sensitivt med et nei for begge parter. Den ene sier nei, men stadig sier ja fordi en orker ikke at partneren blir såret. Det er flere som sier jeg vare gjør det, fordi det tar jo bare 8 minutter fordi får jeg fred. Please stopp med det. Nervesystemet reagerer dessverre negativt hver gang du gjør noe som du innerst ikke vil. Du må heller finne ut hva rot årsaken til du ikke har lyst.

Alle har ansvar for egen seksualitet. Har du en partner som har mer lyst enn deg er det viktig at du tillater at de kan onanere istedenfor.

I tillegg har det betydning hvilket kjærlighetsspråk en har. Hva er det du verdsetter mest i forhold eller som et mennesker i prioritert rekkefølge? Fysisk nærhet, anerkjennende ord, tid med hverandre, gaver eller tjenester.

I en forskning basert på ektepar kom de frem til ulike avvisninger:

Betryggende avvisning:

Du formidler at du ikke har lyst på sex, men samtidig bekrefter du til din kjære at du elsker dem. Hvis du ønsker kan du tilby feks klem, kyss, massasje, sitte naken å se en film og samtidig formidler at du vil komme tilbake sterkere en annen dag.

Fiendtlig avvisning:

Du kritiserer og viser frustrasjon over forholdet eller velger stillhet eller stikker av.

Selvsikker avvisning

Du forklarer tydelig og direkte hvorfor du ikke vil ha sex. Du er ærlig med partner samtidig som du i liten grad viser respekt og deres følelser.

Avvisende avvisning

Du later som du ikke legger merke til at partner har lyst. Du trekker deg fysisk unna eller endrer posisjon i senga. Eller du faktisk later som du har vondt i hodet eller sover.

Uansett om du er i forhold eller ikke, er det ofte en har opplevd også avvisning utenom forhold. For eksempel hvis du starter et forhold med noen og plutselig velger stillhet. Noen trenger mer «space» enn andre, men de sier ikke noe om det. Prat med den det gjelder. Andre ghoster. Det vil si at de kutter all kommunikasjon uten forvarsel. Det skal jeg skrive mer om i neste blogginnlegg.

Her er noen nøkler for deg som vil håndtere seksuell avvisning.

Kommunikasjon

  1. Å kunne kommunisere er hovednøkkelen. Å være åpen, ærlig og ikke minst trygg i et forhold er et must og totalt nødvendig for å få til et forhold. Mange mennesker holder tilbake kommunikasjon, fordi de er redd for å såre. Andre er redd for å miste partner hvis de virkelig sier hva de ønsker. Er det et problem som dukker opp, ta tak i det umiddelbart. Den nonverbale kommunikasjonen mellom par sier ofte mer enn du tror. Har du en bekymring, still et spørsmål istedenfor å angripe.

Perspektivtaking

  1. Erlend Loe sier. Perspektivtaking burde vært satt intravenøst. Å kunne sette seg inn i den andres situasjon og respektere hverandre ut i fra deres situasjon. Hvis for eksempel noen er syke i en periode, burde det være en selvfølge at den andre forsto at ikke lysten er der. Vis din kjær medfølelse i denne perioden.

Finn ut årsaken til avvisning

  1. Årsakene kan være mange og derfor må en finne ut hva dette egentlig handler om. Stress, menopausen, tidsklemmen, økonomi, jobb, sykdom, medisiner kan være noen. Ta opp problemene og snakk sammen.

Tålmodighet

  1. Å være tålmodig i en slik fase er viktig. Du vet hvordan dere har hatt det før og kjærligheten er sterk for hverandre. Gi din partner den tiden hun/han/hen trenger.

Bruk tid med hverandre på andre ulike arenaer

  1. Seksualitet handler mye mer om enn kun penetrering. Bli enige om hva som er grensen på hva den andre parten ønsker eller ikke ønsker.

Egenomsorg

  1. Å gi deg selv egenomsorg, både for deg som avviser og den som blir avvist. Å gi seg selv egentid i en fase. I småbarnsfasen eller den fasen at du har eldre foresatte som trenger mye av din tid. Husk at du er viktigst. Ved å ta vare på seg selv har en mer å gi til alle andre. Å sette grenser er ofte utfordrende da mange i dag er en «people pleaser». Når dagen er slutt er batteriet flatt for nærhet. Det er flere som sier at jobben tar all min kraft og når jeg endelig skal komme hjem til han/hun/hen jeg elsker er jeg tom. Husk at du er hovedpersonen i ditt liv. Dette er vanskelig med alle krav en har til seg selv i forhold til hele livet og en dag.

Bli enige om kjærlighetsgester dere kan gjøre for hverandre

  1. Av og til en klem eller det å bli holdt rundt fantastisk eller bare å «spoone» og kjenne vekselsvis varme fra hverandre. Spør hverandre og finn det som passer dere. Slike handlinger kan være med å bygge opp igjen kjærligheten.

Skill mellom fakta og personlig avvisning

  1. Vi har en tendens og tenke å tro noe annet enn fakta. En avvisning er ikke nødvendigvis at partneren ikke elsker deg. Ikke ta antagelser for gitt. Mange ganger har en partner stress for noe annet enn deg. Når din partner har fått løst sitt negative stress er situasjonen løst. Snakk med din kjære partner.

Bruk tid sammen

  1. Ha samtaler der dere snakker åpent om bekymringer og lekk vekk mobilen. Bruk tid på det dere trives med i sammen. Minn hverandre på hva dere gjorde sammen som gav dere ekstra glede og gjennomfør det. Tiden er det eneste vi har som vi ikke får igjen. Bruk tiden på din kjære.

Søk hjelp

  1. Kontakt fagpersonell som kan hjelpe dere. Livet er for kort å ikke ha det greit i et forhold. En fagperson har kompetanse og kan se situasjonen fra et 3.perspektiv. Vi tar aldri parti i en sak. Dessverre ser jeg ofte at når jeg har parterapi har de ventet for lenge. Mange venter årevis med å be om hjelp. Du er bare en telefon unna.

Vi vet dessverre at avvisning over tid kan føre til utroskap og er det noe jeg ønsker skal unngås er det akkurat det.

Ta vare på viktige deg.

Vi blogges

Annie