Hjelp, jeg kommer for tidlig 

26.09.2023

Kommer du for tidlig? Har du alltid gjort det? Blir du så kåt at du ikke klarer å vente? Får du et negativt blikk fra din kjære? Har du bedt om hjelp? Hvor fornøyd er du med tiden det tar før du kommer? Har du kontroll på din ejakulasjon? Bruker du noe tid på forspill?

På fagspråket kaller vi det prematur ejakulasjon eller at sædutløsningen kommer for tidlig for deg før du og din partner ønsker det. Men samtidig så kan det være vanskelig å avgjøre når det er en utfordring eller avvik for den enkelte mann. Det vil også være noe som skjer gjentakende. Dette kan oppstå i vagina, endetarmsåpningen og ved onanering.

For noen skjer det under samleie som medfører bekymring, skam, dårlig samvittighet og en følelse av utilstrekkelighet.

«Jeg føler at jeg er unormal er det flere klienter som sier.»

«Jeg prøver å snakke til "junior" at han ikke må komme så fort, men han lytter ikke til meg.»

«Jeg tenker på ting som ikke gjør meg kåt, men alikavel kommer jeg for fort.»

«Hun er jo bare så deilig, derfor er det ikke rart jeg kommer.»

«Løsningen er å bruke langt forspill på min kjære. Jeg trener meg, og har skjønt at det tar litt tid. Nå er jeg på vei.»

Prematur ejakulasjon er den hyppigste av alle ejakulasjonsproblemer.

Teksten fortsetter under annonsen.

I prosjekt SEXSUS der mer enn 62000 dansker har deltatt, angir 12 prosent at de opplever for tidlig utløsning i alderen 15-89 år. Noen tall sier at dette gjelder 8-30 prosent for alle aldersgrupper. I en undersøkelse i USA var det 55 prosent som hadde for tidlig ejakulasjon i alderen 50-59 år. I en annen undersøkelse fant en ut av hver tiende mann hadde for tidlig utløsning. Men dessverre ser vi at det er mange menn som venter alt for lenge med å be om hjelp.

For dere det skjer av og til har det liten betydning. Er det lenge siden du har hatt samleie og får nytelse igjen er det jo naturlig at du kommer fort.

Det kan være ulike faktorer og for noen kan det også være en sammenheng med ereksjonssvikt (erektil dysfunksjon). Det vil si at det er utrolig mange faktorer som kan påvirke deg.

Stimulerende effekter kan være:

 • Det kan være fantasi og tanker

 • Du setter ord på følelser

 • Åpen kommunikasjon og trygghet med partner

 • God psyke

Hemmende effekter kan være:

 • Anatomiske

 • Hormonelle, genetiske og nevrologiske faktorer

 • Nervøsitet

 • Nybegynnerutfordring med ny partner

 • Prestasjonsangst

Under her vil jeg nevne flere faktorer som kan ha betydning når det gjelder for tidlig utløsning.

Psykiske faktorer:

 • Stress

 • Dårlig selvbilde, selvfølelse og selvtillit

 • Skam

 • Angst og depresjon med mer

Sosiale faktorer:

 • Parforhold utfordringer

 • Ensomhet

 • Sykdom hos partner

 • Seksuelle utfordringer med mer

Det finnes behandling mot dette, slik at du kan få hjelp. Vi mennesker er sammensatte og derfor er årsaksforholdene og utredningene så ulike for det enkelte menneske. Som sexologisk rådgivere kartlegger vi og gir rådgiving om konkrete teknikker slik at du får bedre seksuell helse. Vi jobber med å finne din seksuelle balanse basert på din seksuelle historie.

Vi deler ofte inn prematur dysfunksjon inn i to ulike typer.

Primær ejakulasjon
Det vil si at du har hatt for tidlig utløsing siden oppstart av ditt seksualliv. Du har aldri hatt mulighet til å kontrollere din ejakulasjon. Sædavgangen kommer innen ca. ett minutt.

Sekundær ejakulasjon
Hvis den for tidlige utløsningen har startet etter flere andre forhold der du ikke har hatt for tidlig utløsning. Sædavgangen kommer innen ca. tre minutter.

Din seksuelle erfaring kan baseres på et mønster som du selv har utarbeidet og blitt en rutine. For noen kan det være utfordrende å endre et etablert mønster, men det er mulig å gjøre noe med det hvis du selv ønsker dette. Har du en vedvarende ufrivillig og ukontrollert ejakulasjon som du oppfatter som problematisk så kan det være greit å be om hjelp.

Noen ganger kan også medisinbruk ha betydning for din for tidlige utløsning.

Er det lenge siden du har hatt samleie er det mer naturlig at du kommer fort. Det er jo et tegn på nytelse av din partner. En fordel er å bruke litt mer tid på forspill med partner, så kan penetrering komme etterpå.

Men vi ser bort ifra de gangene du har en «kjapp en» med din kjære der hurtig sædavgang bare ses på som et pluss.

Hva kan du gjøre selv

 • Onanere før samleie slik at det går lengre tid.

 • Noen anbefaler å unngå samleie en periode for å slippe ta bort presset med prestasjon om å holde på lenge.

 • Nyte å berøre hverandre naken med kokosolje og ikke ha samleie.

 • Start-stopp teknikken. Det vil si at når du har samleie og det er rett før du kommer, skal du klemme penishodet eller få partneren din til å gjøre det i tre til fire sekunder. Det skal ikke gjøre vondt, men med fasthet. Bruk tommel og langfinger til å presse sammen penishodet. Etter 30 sekunder kan du eller din partner berøre penis igjen. Gjør dette tre til fire ganger.

 • Snakk med din partner om forspill, begjær, nytelse og kjærlighet, men uten fokus på samleie.

Husk å være tålmodig. Øvelser krever din og din partners tid. Men til gjengjeld kan den gi mye nytelse for deg og eventuelt din partner.

For sexologer er det viktig å samarbeide med andre fagfolk. Vi henviser og samarbeider med mange profesjoner. I forhold premature ejakulasjon samarbeider vi med leger, urologer og psykologer. Sammen står vi sterkere for din seksuelle helse. Husk også at vi har taushetsplikt og jobber under helsepersonelloven. Vi er her for akkurat deg.

Tusen takk for at akkurat du følger bloggen min. Del gjerne med andre. Sammen kan vi gi kunnskap og hjelpe andre. Har du tema eller spørsmål innen seksualitet, send dem via denne lenken. Ingen spørsmål er for store eller små!

Vi blogges.

En god hilsen fra Annie
sexologisk rådgiver