Jeg er yr og lysten !

30.10.2023

Sitrer det mer i din kropp for tiden? Føler du deg mer yr, innvending og utvendig vilter ?

Hva er det som gjør at vi bruker ordet som vårkåthet, våryr, brunstig eller har mye mer lyst ? Enkelt sagt vi har mer lyst i denne årstiden for noen.

Noen sier:

«Jeg har bare lyst å være naken og kose dagen lang.»

«Nå kan jeg bare tenke meg å flørte, ta en utepils, grille og bare kjenne hud og kose.»

«Jeg får oftere ereksjon når solen er der.»

«Jeg har så lyst å pule kontinuerlig.»

«Jeg har mye mer lyst når jeg har ferie, fordi da reduserer stresset seg.»

«Jeg elsker våren, det er som at lysten sprer seg akkurat som bladene og blomstene vokser.»

«Sommeren er den beste tiden for meg og min partner. Vi har så mye mer het elskov da.»

«I ferien det er da vi har mest sex gjennom hele året.»

«Jeg våkner om morgenen våtere og skulle ønske jeg hadde en mann som kunne tilfredsstille mitt begjær kontinuerlig.»

Faktisk er det helt naturlig. Hva er årsaken til dette ? Hva er det som gjør at vi sender mer seksuelle signaler enn ellers når våren og sommeren er der ?

  1. Det er enklere å stå opp om morgenen, fordi det er mer lys og sol. Serotoninnivået økes i denne perioden. Sollys får serotoninnivåene til å skyte i været. Sollys har vist seg å ha en assosiasjon med serotonin, en viktig nevrotransmitter i evnen til å oppleve nytelse, Ifølge Ashwini Nadkarni, M.D.

  2. Vi spiser annerledes i sommerhalvåret. I vinterhalvåret spiser vi mer karbohydrater og søtsaker i følge Helge Slotten, forsker ved universitetet i Nottingham. Det gjør at vi føler oss lettere til sinns.

  3. Melatoninnivået synker. Det er søvnhormonet ditt. Det er lyst ute og varmt og kroppen vil ikke sove som du ønsker. Derfor blir ofte sommernetter hos noen til hete og deilige sommernetter. og melatoninnivået ditt synker. Sollyset kan blokkere melatoninproduksjonen noe. Det er dårlig for søvnen din, men kan være bra for din libido (lysten). Det som skjer er at melatoninen kan forstyrre ulike kjønnshormoner som progestoron, østrogen, testosteron og serotonin.

  4. Våryren trigges at vi er mer lettkledde og viser mer hud. Da økes ofte fantasien og behovet for å ta på huden, kroppen, kroppshårene og nyte.

  5. Vi har mer tid for det sosiale og mer opplevelser. Båt, strandvolleyball, leker, bading, surfing, ball leker og mye mer. Det gjør også til at en føler seg bedre å får mer overskudd.

  6. Ferie fører også til redusert negativ stress og for mange kommer lysten sterkt tilbake. Det går over til positivt stress og mer åpenhet for egennytelse. Det magiske skjer og kortisolnivået reduseres, som igjen medfører økt tilstedeværelse og mer fokus på seksuell helse.

I en dansk undersøkelse ved forskere i København ble det slått fast at det er stor sammenheng mellom sol og varme og lyst hos hos mannen. I juni og juli topper testosteronen seg. Mannens seksualdrift og humør påvirkes sterkt av det mannlige kjønnshormonet testosteron.

En annen undersøkelse viste at juni og juli ser vi mest porno.

I Nord-Norge er det gjennomført en undersøkelse som viser at kvinners seksuelle lyst følger lyset i nord. Det er mest lys i april og mai og derfor er de mer kåte i disse månedene. Mannen har mer lyst på sensommeren, men det kan også henge sammen med at kvinnen er mer lettkledde og at mannen er mer visuelle i følge forskning som er foretatt k Tromsø, Alta og Hammerfest.

Kanskje er det sånn fordi det rett og slett er lettere å stå opp om morgenen i sommerhalvåret, og at vi får lyst til å være mer ute når det er varmt og fint i været.

Uansett så er det en herlig tid for mange og For de som har datingapper merker at det er mye mer aktivitet på denne årstiden.

Er du et menneske som sliter med ereksjonssvikt eller lubrikasjon ( fuktighet i skjeden), men har lyst til å ha mer lyst. Ta kontakt på annie@sexologakutten.no.

Til dere som har mye mer lyst enn partner, er du selv ansvarlig for din egen seksuelle helse. Jeg vet det er vondt for mange å innse. Du kan ikke skylde på partner. Livssituasjonen, stress, sykdommer, jobb og medikamenter har ofte mye av årsaken. Da må de få hjelp til det først. Din partner må selv ha lyst. Mange som tar kontakt sier de har lyst til å ha mer lyst. Da kartlegger jeg med å finne ut av rotårsaken og det skjer det gradvis positive endringer. Det finnes utrolig mange muligheter for deg. Ikke vent i mange år. som jeg ser dessverre mange klienter gjør. Du er ikke alene med utfordringer innen seksuell helse.

Nyt lysten, kåtheten, begjæret, leken og bruk tid hver dag på din seksuelle helse. Bruk mer tid på det som pirrer deg og gjør deg godt innerst! Vær stolt over at du har lyst. Det er et godt tegn på egen helse.

Lytt gjerne til podcasten Sexologakutten

Vi blogges !

En varm hilsen fra @nnie