Jeg stresser for mye og får den ikke opp
Hvordan har du det egentlig? Tar du vare på deg selv?
Det kan ofte dukke opp utfordringer i livet vårt. Dette kan medføre ekstra seksuelle utfordringer.
Stress er, og oppleves forskjellig fra person til person. Noen liker å ha kontroll, andre er pessimister, mens enkelte har store krav til seg selv som menneske. Det som stresser et menneske, trenger ikke nødvendigvis å stresse et annet.
Det latinske ordet for stress er «stringere» som betyr å knytte seg sammen. Allerede her merker vi at ordet kan føles ubehagelig. Stress oppstår via sanser eller tankene våre, og vi snakker om langsiktig og kortsiktig stress. Stressbegrepet er en kompleks og sammenfattet prosess som spiller en sentral rolle i forhold til helse og sykdom.
Lazarus og Folkman sier: «Psykologisk stress er et bestemt forhold mellom en person og dens omverden, som vedkommende bedømmer som en belastning eller overskridelse av hans eller hennes ressurser, og som utgjør en trussel mot hans eller hennes velbefinnende.»
Positivt stress er kalt eustress, og det er en normal del av vår hverdag. Denne typen stress påvirker oss positivt og holder oss i gang. Den har en motiverende effekt og øker vår aktivitet og produktivitet. Eustress er avgjørende for vår suksess.
Den andre negative typen stress kalles distress. Det er den typen vi vanligvis refererer til når vi snakker om stress generelt. Denne typen stress har en negativ effekt på vår helse, og måten det påvirker vårt sinn og vår kropp. Distress demotiverer oss, øker spenningen i kroppen vår, samt hindrer oss i å tenke klart og rolig, og dette kan ha en alvorlig innvirkning på vår helse.
Kortvarig akutt stress opplever vi, når en situasjon presser oss og får vår kropp i alarmberedskap. Kortvarig stress er helt normalt og gunstig. Nettopp fordi den har et formål: Den skjerper dine sanser og gjør deg i stand til å handle hurtig.
Vedvarende, langvarig stress oppstår, når de situasjoner og begivenheter som stresser oss, ikke forsvinner, men forhindrer kroppen i å slappe av i uker, måneder og år. Det er dessverre nesten alltid skadelig, fordi kroppen vår ikke er skapt til å være i konstant beredskap hver dag over lang tid.
Ved negativt langsiktig stress kan sædkvaliteten reduseres hos menn, lysten kan forminske, ereksjonsproblemer kan oppstå, fuktigheten (lubrikasjonen) kan reduseres hos kvinner med mer. Vi kan føle oss slitne og seksuelt utilstrekkelig for partner.
En studie fra 2008 viser at oksytocin spiller en viktig rolle i å regulere stress og angst. Du brenner av det negative stresshormonet kortisol ved å onanere. Blodtrykket senkes og kortisolnivået reduseres. Kortisol assosieres som et stresshormon, mens oksytocin og endorfiner sammenligner seg med avslapning. Derfor ser vi en klar sammenheng at det å onanere kan hjelpe deg til bedre søvn og sunnere blodtrykk.
Kortisol er et hormon som ofte assosieres med stress. Hvis du trenger å få litt avspenning etter en tøff dag på jobben, kan fysisk aktivitet, sex eller onani være en utmerket måte å brenne av det negative stresshormonet.
Hvilke reaksjoner kan oppstå:
Fysiologisk reaksjon ved stress
Reaksjonene som skjer er følgende: Høyere blodtrykk, økt pulsfrekvens, økt blodsukker, mindre insulinfølsomhet, økt mengde av lipider i blod, og redusert immunforsvar.
Cerebralt reaksjon ved stress
Her påvirkes neurotransmitterne stoffskiftet, og man har hos langvarig stressede mennesker sett at det fører til redusert hukommelse og konsentrasjonsevne i hippocampus i hjernen, og følelsessenteret i amygdala.
Psykisk stress-symptomer
Her finner vi ulyst, angst, hjelpeløshet, depressive symptomer, irritabilitet, konsentrasjonsvansker, aggressivitet, nervøsitet, nedsatt hukommelse, impulsivitet, rastløshet, nedsatt sexlyst, forvirring, ubesluttsomhet, nedsatt humoristisk sans, humørsvingninger og håpløshet.
Fysiske stress-symptomer
Hodepine, hjertebank, diaré, svimmelhet, magesmerter, muskelspenninger, smerte, tretthet, kvalme, pustebesvær, svettetokter, forstoppelse, hyppige dobesøk, brystsmerter, sure oppstøt, samt kalde fingre og føtter.
Adferdsmessige stress-symptomer
Vanlige symptomer er følgende: Søvnproblemer, økt bruk av stimulanser, økt matinntak eller overspising, nedsatt fysisk aktivitet, likegyldighet overfor eget utseende, neglebiting, distansering fra andre, økt sykefravær. Langvarig stress er en negativ tilstand og en risikofaktor for utvikling eller forverring av sykdom.
Jeg startet å jobbe med stresshåndtering av individuelle, grupper, ledelse og organisasjoner i 2013. Erfaringene mine viser at de fleste som sliter med det seksuelle, er knyttet til stress og stress-symptomer. Derfor er det mange ganger jeg må ta en stresskartlegging for å finne rotårsaken, før jeg begynner å hjelpe dem med utfordringer innen seksualitet. Har du mange av disse stress-symptomene, ta kontakt så jeg kan bidra for deg. Les mer om stress her.
«Jeg slet med søvnen, fordi jeg har så mye krav på jobben min. Det førte til at jeg fikk mindre overskudd og min mann sa: «Hva er årsaken til at du ikke har lyst på meg?» Jeg visste jo svaret, og da fant jeg ut at jeg måtte gjøre noe med det, spesielt for min egen del. Min mann er fin sånn fordi han stiller spørsmål og krever ikke. Jeg er verdens heldigste.»
Kvinne 37
«Jeg får ikke ereksjon og jeg føler blikket til kona, selv om hun ikke maser. Jeg skjønner at strikken er strukket altfor langt. Jeg skal sette grenser på jobb og ikke jobbe så mye som jeg gjør. Det går på helsa løs.»
Mann 45
«Hver gang jeg er veldig stresset på jobbet, hjelper det meg og roe meg ned med en orgasme på toalettet.»
Mann 52
Husk å ta helsen din på alvor gode menneske. Be om hjelp.
Vi blogges!
Tusen takk for at du leser min blogg og deler. Sammen kan vi bidra med mer kunnskap om seksualitet.
En god hilsen til akkurat deg!
Annie