Jeg vil bli forelsket, men jeg våger ikke !

30.10.2023

Hei verdifulle lesere

Når var du sist forelsket?

Hvor kjente du det?

Hver gang jeg holder kurs for ungdommer får jeg ofte det spørsmålet.

Hvor går grensen på å like, være glad i eller å elske?

Noen sier:

«Min mann døde, og kjærligheten var så sterk. Jeg tror ikke jeg kan elske igjen.»

«Jeg kommer ikke over min eks, og våger ikke å få kjærlighetssorg igjen.»

«Jeg har mistet troen på kjærligheten, og jeg gitt opp.»

«Jeg lever fremdeles i håpet om å bli forelsket»

«Jeg er ikke redd for å bli forelsket, jeg er bare redd for å finne meg feil person, og holder tilbake.»

«Jeg har en kronisk sykdom og det er bedre at jeg takler den alene enn å belemre andre med min synlige smerte.»

«Min drøm er å gifte meg, selv som jeg har passert 50 år. Jeg har tro på kjærligheten å få sommerfugler igjen.»

Alle som har følt en vill forelskelse, vet hvor deilig det kan være og er. Å kunne oppleve den dype kjærligheten med et menneske er virkelig verdt å vente på å bruke tid på. Å kunne smelte sammen med et menneske å bare være er for noen noe fremmed. For dere som har vært der skjønner hva jeg mener.

Hva med kjærlighet med første blikk? Ja, det er mulig og bevis har vi på de som bli kjæreste og flytter sammen etter kort tid og lever et langt ekteskap sammen.

Forelskelse er en rus. Lykkeforsker Joar Vittersø sier at når vi er forelsket er vi på det aller lykkeligste. Det skjer rett og slett endringer i vår hjerne. Vi skiller ut dopamin som også kalles for et lykkehormon. Det som er spesielt med dette, er at desto mer forelsket du er, skiller du ut mer dopamin. Dopamin reagerer tilnærmet likt som på kokain og morfin. Det er jo ikke rart at vi sier at svever på en rosa sky når vi er forelsket.

Det er også foretatt forskning fra Stanford University School of Medicine og State University of New York. Der de forsket på smerte og forelskelse. Det viste seg at de som var forelsket tålte mer smerte enn andre.

Hva er det som gjør at vi utsetter den magiske lykkerusen. Å finne kjærligheten oppleves som å lete etter en nål i en høystakk. Har du fått for store krav? Hva er dine viktigste verdier som menneske? Kan det være en mulighet å starte der? Det er enormt mange som lengter etter å finne en partner. Jeg får stadig klienter som vil ha hjelp til å få en partner og få råd på hvordan bli mer trygg på sin egen seksualitet og styrke sitt selvbilde. Jeg anbefaler virkelig at du bruker tid på å finne deg selv. Når du står sterkere i deg selv, er det også ofte at den beste partneren dukker opp.

Mange frykter hvordan det vil være seksuelt sett å få ny partner, siden de har onanert på sin egen måte i mange år. Kan jeg klare å få orgasme med en partner? Svaret mitt er ja, hvis du blir trygg på et menneske, kommuniserer og bruker tid med hverandre.

En sa: "Jeg kan ikke stole på kvinner igjen etter at min eks var utro."

Er det sånn at du vil dømme alle andre etter en eks?

Det er et ordtak som sier den som intet våger intet vinner. Jeg var dessverre i en begravelse for ikke så lenge siden. Det presten sa der var fint. Dere som sørger her, er bare et tegn på at dere har våget å elske. De som ikke våger å elske, de sørger ikke heller. Våg mer verdifulle menneske.

Samtidig så ser jeg også at det er enormt mange par som sliter og som vil ha tilbake kjærligheten og forelskelsen som var spesiell. Er det mulig? Ja. Hvis begge har lyst til å bruke tid på hverandre. Noen par har utviklet seg i ulik retning og har blitt så forskjellige fra hverandre at det ikke er noen løsning. Livet består av mange prosesser og derfor er det aldri likt svar.

Dalai lama sier det er to ting som er viktig i lykken vår. Det er å bli elsket og kunne elske et menneske.

Å kvinne sa: «Jeg vil heller oppleve tre uker med forelskelse enn 20 år med et dårlig forhold.»

I oppstartsfasen med et nytt menneske med all usikkerhet å bli kjent fase er for utfordrende for noen. Mens andre våger å gå dypere og kommer inn i den sterke kjærligheten. Mye handler om å gi slipp å våge og være sårbar og slippe "garden". I dag er det utfordrende for mange. Vi vil jo alle vise den beste versjonen av oss selv i en bli kjent fase. Den modige er den som våger å være 100 % seg selv. Ingen vil være perfekt. Og hva er egentlig det perfekte? Kanskje akkurat du må gi slipp på alle krav, men faktisk se hva som du innerst inne ønsker av egenskaper for en fremtidig partner. Har du krav på 30 punkter, er det på tide å redusere den betraktelig. Samtidig skal du ikke bare velge en partner, fordi det er "helt greit". Du skal kjenne forelskelsen fra topp til bunn. Noen velger å starte med et vennskap og plutselig kommer følelsene. De gode følelsene må være tilstede.

Har du mye ubearbeide følelser og tidligere forhold, søk om hjelp. Deretter kan du starte med å finne deg en ny partner med et bedre utgangspunkt.

Kjærligheten gir styrke, glede, latter, nytelse, passion, energi, nye opplevelser og mye mer. Samtidig sier forskning at vi lever lenger når vi lever i tosomhet. Sett av tid til å finne et menneske som står med din side i medgang og motgang.

Våg å finne kjærligheten, men bruk tid på din potensielle kjære.

Jeg bidrar gjerne for deg der du er.

Vi blogges

En varm hilsen fra Annie