Vil du være kåt?

28.10.2023

Lyst til å være kåt? Kanskje tenker du at det er et rart spørsmål. Hva vil det si å ha lyst?

Utdrag fra boken «Om onani en håndbok»:

Det latinske ordet for lyst eller begjær er libido. Din lystfølelse skapes i hjernen basert på dine seksuelle erfaringer, minner, fantasier og sansebruk. Testosteron og østrogen har betydning for lysten til kvinner og menn. Tidligere ble det antatt at lysten kun handlet om kvinner, fordi menn alltid har lyst. I dag ser vi en annen side, hvor begge parter kan ha fravær av lyst, eller at den ene parten har mye mer lyst enn sin kjære. Det er ikke alle som har lyst til å onanere, og ulik lyst er utfordrende for egen del og for mange par. En kan aldri tvinge noen til å ha lyst. Men det finnes ofte en årsak til at en ikke har lyst. Her kommer ofte det negative stresset inn. Det kan også gjelde sykdommer og livssituasjon.

Under eggløsning, opplever flere kvinner mer lyst enn normalt. Da kan også orgasmen oppstå hyppigere. Andre kvinner opplever mer lyst under menstruasjon, bare vær oppmerksom på at din partner kanskje ikke har lyst. Selv om en ikke liker å bli penetrert i vagina, kan dusj, klitorisstimulering og analen benyttes. Noen vil masturbere, mens andre igjen ikke vil berøre vulva, fordi det kan oppstå en ubehagelig lukt. For mange par er menstruasjonen friuken uten sex og onanering. Det handler om å finne en løsning for dere som par i forhold til hva dere har lyst til.

Oppsøk en sexologisk rådgiver. Her kan du få hjelp eller bli henvist videre for å finne ut hva som er årsaken til at du ikke har lyst.

Hvordan er din seksuelle helse på en skala fra 1 -10 der ti er mest akkurat nå?

Tenk på hvor du er i forhold til tidligere, og ikke sammenligne deg med andre.

Helsebegrepet i seg selv er svært sammensatt. Vi deler ofte helsebegrepet inn i fysisk, psykisk, åndelig, sosial og seksuell helse. Mitt hovedfokus er på seksuell helse. Helsen din er sammensatt og derfor påvirkes fysisk, psykisk, åndelig, sosial og seksuelle helse hverandre. Derfor er seksuell helse en del av den helhetlige helsen.

Helse- og omsorgsdepartementet definerer seksuell helse på følgende måte:

Det er en ressurs og beskyttelsesfaktor som fremmer livskvalitet og mestringsferdigheter. Seksualitet omfatter følelser, tanker, handlinger og det fysiologiske og fysiske. Det er komplekse vekselvirkninger mellom seksualitet og den generelle helsetilstanden, hvor begge kan påvirke hverandre i positiv eller negativ retning. En forutsetning for god seksuell helse er en positiv og respektfull tilnærming til seksualitet, seksuelle relasjoner, mulighet til å ha gode og trygge seksuelle erfaringer, fri fra tvang, diskriminering og vold.

Plutselig innser en hvor kompleks seksuell helse er, samtidig hvor mye det egentlig rommer. Seksuell helse er så mye mer enn penetrering.

Hvorfor vil du bruke mer tid på din seksuelle helse? Til dere som har partner snakk om dette sammen.

Seksuell helse er like viktig som psykisk, fysisk og sosial helse. Du må bruke tid for å styrke din seksuell helse. Det er som med trening og fysisk aktivitet. Du må trene jevnlig for å komme i god form.

Mange mennesker jeg er i kontakt med spør om hvor mye tid er anbefalt tid. Her er det ingen fastsatt tid. Vi mennesker er inderlig forskjellige, og den seksuelle lysten er veldig ulik. Det som er viktig for meg er at for deg som har lite eller fravær av lyst har mulighet til å øke lyst dersom du selv ønsker det.

En partner som kontinuerlig forteller deg at han/hun/hen får for lite sex er ingen smart dialog. Vi må finne årsaken til at en partner ikke har lyst. Eller finne ut at du som singel har lagt seksualiteten på hylla.

«Det er vondt å være kåt når jeg ikke har en partner,» sier noen.

Som sexolog må Jeg si da at jeg har forståelse for ensomhet, men at alle mennesker der ute inkludert deg selv, er selv ansvarlig før egen seksualitet.

Har ikke din partner lyst, så ikke gjem bort din seksualitet. Onaner og nyt deg selv. Det er en bonus hvis din partner også har lyst. For deg som vil ha mer lyst, kontakt oss sexologer. Vi henviser også til andre fagpersoner.

For å få økt positiv seksuell helse må en sette av tid i hverdagen til dette. For å oppnå et mål, må det ligge en verdi for deg bak målet. Det nytter å tenke på at jeg må få mer lyst så jeg kan tilfredsstille partner.

Mange sliter med dårlig samvittighet for at de ikke klarer å tilfredsstille partner. Det gir ikke mer lyst, men heller det motsatte. Be om hjelp.
Å bruke tid på seksuell helse er helsefremmende og kan redusere stress, bli bedre kjent med kroppen din, gi deg sterkere ereksjon, gi deg økt lubrikasjon (fuktighet i vagina) øke selvfølelse, gi mer lyst, gi deg bedre livskvalitet, gi deg sterkere orgasmer, redusere smerte, gi deg bedre overgangsalder og mye mer.

Fokuset er å gi deg bedre livskvalitet og at du skal få mer glede med nærhet, berøring, passion, lek, humor og deilig nytelse med deg selv og eventuelt med partner.
Å kjenne på at kåtheten er der burde være magi i seg selv. Men noen går opplevd negativ seksuelle handling eller overgrep. Vi er heldig i Norge som har et meget godt hjelpeapparat med dyktige fagpersoner: Ta kontakt her på denne lenken.

Er du et menneske som ikke har prioritert din seksuelle helse på lang tid?

Her er 12 tips for å ta seksualiteten din tilbake:

 • Legg deg i en behagelig stilling naken og ta en fjœr over hele deg. Bruk god tid og finn dine erogene soner der det gjør ekstra godt.

 • Ta en lang dusj og berør deg selv på hele kroppen sakte. Kjenn etter hvor det er godt og berør deg mer der.

 • Se din vulva/penis i speilet og berør deg selv og kjenn etter og noe er godt.

 • Bruk 100 prosent kokosolje og kjenn forskjellen på ditt kjønn.

 • Lag deg en atmosfære som er god for deg med din musikk, lys og varme.

 • Legg inn kjærlighetstid for deg selv i kalenderen.

 • Bruk ulik materiell og berør din kropp. Som bomull, lin, silke, skinn og plast med mer.

 • Benytt ulike stillinger når du nyter deg selv.

 • Varier med ulike hender, fingre, kraft og intensitet.

 • Unn deg raushetstid hver dag på din beste måte.

 • Gi deg tid. Å forandre en vane er ikke gjort over natten. Vær tålmodig. Det kan være den 20. gangen du oppnår magi.

 • Vær i nytelsen og ikke tenk du skal oppnå noe. Bare vær tilstede her og nå og opplev varme og godhet med deg selv.

Du eier din kropp og den fortjener det aller beste behandling og berøring. Det finnes bare et menneske som akkurat viktige deg.

Del gjerne teksten for sammen kan vi skape et samfunn med mer positiv seksualitet.

Vi blogges!

En god hilsen fra
Annie Tønnessen