Stress symptomer

Hva skjer når det kommer akutt stress? Vi kjemper, flykter eller fryser i situasjonen. Mange av oss ringer en venn og ber om hjelp og andre kjemper alene med vonde ting. Vi reagerer forskjellig ut ifra vår situasjon. 

Stress påvirker både sinnet og kroppen. Litt stress er bra og kan hjelpe oss med å utføre daglige aktiviteter. For mye stress kan forårsake fysiske og psykiske helseproblemer. Å lære å takle stress kan hjelpe oss til å føle oss mindre overveldet og støtte vårt mentale og fysiske velvære. WHO 

Som mennesker så kjenner vi oss selv best, men stadig vekk så er det noen symptomer som dukker opp som vi ikke har hatt før. Noen blir bekymret og håper det går bort av seg selv, mens andre blir så vant å ha for eksempel hodepine at det er blitt en livsstil. Det som er viktig er at du får kontroll på dine stress symptomer. Det må legge vekt på hyppighet og antall stress symptomer og i hvilke situasjoner de kommer.

Fysiologisk reaksjon ved stress 

Reaksjonene som skjer er følgende: Høyere blodtrykk, økt pulsfrekvens, økt blodsukker, mindre insulinfølsomhet, økt mengde av lipider i blod, og redusert immunforsvar. 

Cerebralt reaksjon ved stress 

Her påvirkes neurotransmitterne stoffskiftet, og man har hos langvarig stressede mennesker sett at det fører til redusert hukommelse og konsentrasjonsevne i hippocampus i hjernen, og følelsessenteret i amygdala. 

Psykisk stress-symptomer 

Her finner vi ulyst, angst, hjelpeløshet, depressive symptomer, irritabilitet, konsentrasjonsvansker, aggressivitet, nervøsitet, nedsatt hukommelse, impulsivitet, rastløshet, nedsatt sexlyst, forvirring, ubesluttsomhet, nedsatt humoristisk sans, humørsvingninger og håpløshet. 

Fysiske stress-symptomer 

Hodepine, hjertebank, diaré, svimmelhet, magesmerter, muskelspenninger, smerte, tretthet, kvalme, pustebesvær, svettetokter, forstoppelse, hyppige dobesøk, brystsmerter, sure oppstøt, samt kalde fingre og føtter. 

Adferdsmessige stress-symptomer 

Vanlige symptomer er følgende: Søvnproblemer, økt bruk av stimulanser, økt matinntak eller overspising, nedsatt fysisk aktivitet, likegyldighet overfor eget utseende, neglebiting, distansering fra andre, økt sykefravær. Langvarig stress er en negativ tilstand og en risikofaktor for utvikling eller forverring av sykdom.

Det er meget viktig å formidle at disse stress symptomene kan ha andre årsaker, og det er derfor essensielt at man først konsulterer med en lege for å utelukke andre årsaker.

Som sertifisert innen stress, kan jeg bidra med å redusere dine stress symptomer, fordi alle fortjener en god helse.